Валенсия и неините забележителности


Това пътуване не беше предвидено, дори стана спонтанно. Изкарахме една седмица там, посетихме Гандиа и Бенидорм но за тях ще разкажа друг път.

КОИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ДА ПОСЕТИТЕ

 • ГРАД НА ИЗКУСТВАТА И НАУКИТЕ

Градът на изкуствата и науките на Валенсия, архитектурен комплекс на архитекта Калатрава, е международна забележителност и символ на културния туризъм на Валенсия. То изненадва с архитектурата си и с голямата си способност да забавлява и преподава.Обхваща площ от 350 хиляди кв.м., построен в белия дроб на град Валенсия, който представлява леглото на р.Турия.Градът на изкуствата и науките се превръща във символ на културния туризъм.Отворен през цялата година от понеделник до неделя, Градът на изкуствата и науките във Валенсия предлага на обществеността най-новите технологии, музика и изкуство.

модерен научен и културен парк
 • Hemisferic

Планетариума е първата сграда, която е построена в архитектурен комплекс-Град на изкуствата и науките. Проектиран от архитект Калатрава, планетариума е грандиозна сграда, която представлява едно голямо око,окото на науката.Максималното и великолепие можем да видим като погледнем в огледалото,а именно във водата.Неговата специална архитектура я превръща в подходяща обстановка за най-разнообразните игриви и предприемачески събития. Театрални и музикални изпълнения, продуктови презентации или конвенции, които проектират образ на бъдещето, модерно и с голямо естетическо качество.

планетариум
 • Oceanografic park

С площ от 110 хиляди квадратни метра, океанографик е най-големият морски зоопарк в Европа с капацитет да побере огромно количество екземпляри от всички точки на планетата. Всяка от сградите му идентифицира водна среда: Средиземно море, влажни зони, тропическо море, океани, Антарктика, Арктика, острови и Червено море а посещението позволява истинско потапяне в морските дълбини, за да се запознаем с неговите жители от близо.Има и място за птици и животни,живеещи вътре.Друга атракция е делфинариума и неговите шоута през летния сезон които се предлагат и през нощта.

аквариум
 • Museo de les Ciencies-Principe Felipe

Музеят предлага всички видове дейности и инициативи свързани с научното образование и разпространение, особено с изучаването на човешкото тяло във всичките му аспекти.Сградата е разработена на три нива.На приземния етаж се намират основните услуги на вниманието на обществеността, като билетната каса, баровете / ресторантите, магазините, баните, аудиторията и конферентна зала и изложби.На първия етаж посетителите могат да открият няколко работни срещи и експонати на интерактивна наука, да оценят художественото представяне на ДНК, чрез 15-метрова скулптура.Вторият етаж се характеризира с изложба, която има за цел да ни накара да осъзнаем живота и различните изследвания на някои учени, които са били удовлетворени от Нобеловата награда.На третия етаж посетителите могат да се запознаят с „Гората на хромозомите“, пространство посветено на откриването на последователността на човешката ДНК.

музей на науките
 • Palau de les Arts Reina Sofia

Дворецът на изкуствата „Рейна Софиа“ се оказва най-емблематичният, величествен и с визуално въздействие.В сградата са предвидени четири зали за различни оперни, музикални, танцови и театрални постановки.Тя разполага с няколко тераси на различни височини, които са достъпни чрез асансьори и стълби.

опера
 • L’Umbracle

Този архитектурен елемент на град на изкуствата и науките на Валенсия е в същото време покрит паркинг, външна художествена галерия, ботаническа градина и панорамна гледка към целия архитектурен комплекс. Работата започна през 1997 г. и отвара врати през 2000 година.Открит през 2000 г., Umbracle има няколко функции в града на изкуствата и науките, една от които е да бъде нащрек, панорамна гледка към целия архитектурен комплекс. Повече от 17 хиляди квадратни метра с изложбена площ и ботаническа градина.Тя се развива успоредно на Музея на науката, но на по-високо ниво, така че да позволи на посетителя отлична панорамна гледка. Характеризира се с покрив, съставен от последователност от арки, 55 фиксирани и 54 плаващи арки, високи 18 метра.Umbracle е с дължина 320 метра и ширина 60 метра.Градината, която откриваме под арки, се радва на много богата растителност в качество и количество видове, както средиземноморски, така и тропически. Ботаническата градина се променя по външен вид, тъй като сезоните на годината се променят.През летния сезон Umbracle е домакин на дискотека на открито, която носи името си, а през зимния сезон вечер музикалните забавления на Града на изкуствата и науките се премества в стая, която се намира в сградата, в непосредствена близост до района, посветен на паркирането на превозни средства, и който се нарича Mya.

градина и тераса
 • Assut de L’Or Bridge

Мостът Калатрава, L’Assut de L’Or, е изграден от стомана и бял бетон и свързва северния и южния околовръстен път на Валенсия.Той се състои от централна част, от която започва пилон 125 метра височина, държащ 29 стоманени кабела, които поддържат моста.Изграден е от бял бетон и стомана, елементи които отличават цялата работа на архитекта Калатрава.

мост
 • Agora

Един от най-критикуваните архитектурни елементи на комплекса, със сигурност е Агора. Първоначално проектиран като многофункционално пространство за организиране на събития от различен вид, тя се превръща в седалище на банков форум.Работата, която никога не е била завършена, всъщност горната част на сградата трябвало да завършва с фолио, притежаващо функцията за управление на слънчевата светлина. Тези фолиа никога не са били инсталирани, създавайки проблеми с проникването на вода с течение на времето.Споровете в съдилищата между Валенсия и архитекта Сантяго Калатрава, заедно със структурните проблеми на Агора, които са изложили на риск безопасността на обществото, не позволили много от събитията да не бъдат организирани през последните години.

монументална сграда
 • Playa de la Malvarossa
свободен плаж
 • Plaza de la Virgen

Той е едно от най-известните и посещавани места във Валенсия, намира се в историческия център и в близост до нея се намира главната фасада на базиликата и „Портата на апостолите“ на Катедралата, „Къщата на Вестуарио“, както и различни търговски обекти, барове и ресторанти.“Пласа де ла Вирген“ е едно от най-известните и посещавани места на Валенсия. Не само днес, но и в миналото, защото е бил център на римския форум.Това е мястото, където се провеждат срещи и продължават да се провеждат и днес, с празничен фолклорен характер, както и политически и социален.Силно препоръчваме да прекарате малко време там по време на престоя си във Валенсия, през деня и вечерта, на „Plaza de la Virgen“, защото всеки път тя придава различни усещания, не само когато тя е домакин на специфични и традиционни събития, но и при промяната на естествената си светлина. И друг съвет е да го оцените от различни гледни точки, от вратата на катедралата и от другата страна, от седенето на фонтана до седенето на стъпалата на Casa Vestuario.

катедралата и фонтан Турия
 • Puerta de la Mar

„Пуерта дел Мар“ се намира на площада, който носи същото име „Plaza Porta de la Mar“.Арката е бяла на цвят и е изградена от мрамор. Състои се от три арки, носещи символите на град Валенсия и декоративни елементи изобразяващи елементи от войната.В сравнение с тази оригинална версия по-късно в средата на главната арка е добавен кръст в памет на загиналите.

триумфална арка
 • Plaza de L’Ajuntament

Площад Аюнтамент е най-големият в града.Той е с триъгълна форма и обикновено е заобиколен от продавачи на цветя.На площада се намират кметството,централната поща и многобройните барове и заведения.Близо до кметството е построен най-красивият фонтан.С течение на времето Площад Аюнтамент е променяло името си няколко пъти и е претърпял забележително градско моделиране. В момента на площада се посрещат различни видове дейности и събития (културни, развлекателни, празнични и гастрономически).

площад Аюнтамент
 • Plaza de Toros

Задължително трябва да посетите колизеумът на Валенсия (Plaza de Toros),където са се провеждали коридите.Арената е известна не само заради това че са се провеждали борби с бикове но и за провеждането на концерти и фестивали.Арената е изградена от тухла. Фасадата на сградата е сводеста и има общо 384 арки. Близо до нея се намира  музея „Таурино“ .Ако имате време непременно го посетете.Вътре има много интересни експонати, включително роклята на матадор, флагове и многобройни предмети използвани в битките.

колизеум
 • Jardin del Turia

Валенсия, както всички градове в древността, е основана на брега на река, Турия. Водите на реката винаги са напоявали полетата, напивали са жителите на Валенсия и са помогнали на търговията.През 1958 г. правителството на Испания решава, че река Турия не може да продължава да минава в близост до центъра на града. Това решение е било взето, защото внезапно наводнение причинява смъртта на няколко души и причинява големи щети, за да се избегнат други подобни ситуации, избират да отклонят хода на реката. В момента градините са една от най-големите зелени атракции на Валенсия,със 110 хектара парк, от които става домакин на много спортове, бездействащи и игрални дейности.Около 9 км. са достъпни за бягане, колоездене, разходки или просто за почивка, а именно благодарение на пълната липса на автомобили и наличието на голям брой различни растения, които разкрасяват и украсяват градините в цялата околност. По цялата алея на река Турия можете да ви направят впечатление многото чешми, нужни са особено през лятото, защото при необходимост може да напълнете бутилката си, ако носите със себе си разбира се. Разходката из градините с велосипед е сред дейностите, които са най-препоръчителни и в същото време предпочитани.Приятна разходка ви желая.

Градините на Турия

 • STATION

Внушителната структура и декоративните щрихи правят „Estación del Norte“ красив пример за модернизма на Валенсия. През август 1917 г. е открита новата жп гара Валенсия и сградата на старата станция е разрушена. В модерен стил украсата на фасадата се откроява от погледа на туристи и посетители.Основната фасада на жп гарата на Валенсия е построена от двете кули, които се издигат от двете страни. Ярко оцветената керамика, както отвън, така и отвътре.Често казано като видях сградата за пръв път си помислих че това е някакъв дворец, но уви оказа се че е централната гара на Валенсия.

железопътна гара

Вижте и:

Гандиа-Градът на портокаловите цветове

Бенидорм-Ню Йорк на средиземно море

Мадрид-Градът на коридите

Барселона-Перлата на Каталуня

о. Тенерифе

Ако ви допада публикацията ми, подкрепете ме като гласувате с бутон Rate в горния ляв ъгъл!

Регистрирайте се с вашата електронна поща да получавате първи новини за нови публикации!

Последвайте ме в социалните мрежи да получавате новини за нови идеи за пътуване!

Благодаря Ви!