Градините на Версай


След дълга разходка в Париж дойде време да посетим и Градините на Версай. Те са направени с геометрични форми и с точна симетрия, започват с два басейна, а след тях е фонтанът на Латона.

Градините на мястото на някогашната оранжерия

Още няколко метра по-надолу се намира фонтанът на Аполон. В центъра му се вижда скулптура на Бога с неговата колесница и четири впрегнати коня- изскачащи от водата.

Фонтанът на Аполон

Има още един изумителен фонтан посветен на Нептун които се намира на 300 м. от двореца. Тои е най-голям в целия район и през летните месеци фонтана изпълнява водни представления с озвучена музика, достигаща до ушите на посетителите.

Пеещите фонтани

Освен фонтани двореца притежава най-големият воден парк наречен Големият канал – това е правоъгълен басейн ориентиран така, че да отразява залязващото слънце.Той е пресечен от Малкия канал, така че двата оформят неравен кръст.

Предназначени са за разходки с лодка, каквито Кралят-слънце е обичал. И днес през лятото туристи могат да наемат лодка, за да поплават.

Също така могат да си вземат и колело под наем за по бързото обикаляне на парка.Ние си взехме колела под наем и така успяхме да посетим всички забележителности за по кратко време.Колелата бяха за двама с две седалки.Никога преди това не бях карала такова колело.Отначало ме беше страх но,после се поотпуснах. Пожелавам ви приятна разходка и на вас.

Големият канал
Цветните градини от северозападната страна

Луи 16 наследява малкия Трианон и градината от дядо си Луи 15 и го подарява на съпругата си Мария-Антоанета за нейно лично ползване. Тя е единствената кралица оставяща отпечатък върху него със своя вкус в интериора на Версай. Тук тя си устройва нейно лично място където избягва от строгия етикет на френския двор. Така тя е имала възможност да има личен живот и да се върне към удоволствието на обикновеното. Никой не можел да влиза в Трианона без нейно разрешение.

Малкия Трианон

Вижте още:

Обиколка на парка с голф кола

Идроскало-Морето на Милано

Ако ви е харесала публикацията ми харесайте я или споделете в социалните мрежи!

Регистрирайте се за бюлетина на блога да получавате първи новини за нови публикации!

Благодарим Ви!