Мечтаната целувка под Айфеловата кула


Това беше една наша мечта която в последствие се сбъдна.

Целувка на Парижката кула

Париж е най-големият град на Франция,разположен в меандъра на река Сена.Градът е прочут с големите си булеварди засадени с кестени ( най-прочутият от които е Champs Elysees), както и с редица архитектурни забележителности.

Champs Elysees

ПРЕДИ ДА ПРОДЪЛЖИТЕ ДА ЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА МИ ИСКАМ ДА ВИ ПРЕДСТАВЯ КОИ СА БЕЗПЛАТНИТЕ МЕСТА КОИТО МОЖЕ ДА ПОСЕТИТЕ

КАКВО ДА ВИДИТЕКЪДЕЦЕНА
Cimitero Père LachaiseMenilmontantбезплатно
Tour della Street ArtBellevilleбезплатно
Jardin des plantesRive Gaucheбезплатно
Rue CremieuxXII arrondissementбезплатно
Maison BalzacXVI arrondissementбезплатно
Giardini di VersaillesVersaillesбезплатно
Museo del LouvreI arrondissementбезплатно е 1-та неделя от месеца
Champs EliséeChamps-Élyséesбезплатно
Arco di TrionfoChamps-Élyséesбезплатно
Chiesa del Sacro CuoreMontmartreбезплатно

ЕТО КОИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ПОСЕТИХМЕ ЗА ДВА ДНИ

 • ЛУВЪР

В Париж се намират не по-малко от сто музея. Най-старият, най-голям и богат музей е Лувърът.Той съдържа осем колекций.За да посетите 1,2,3 и 4 колекция е нужен билет чрез заплащане.За посетителите с по-нисък доход достъпът за парижките музей е безплатен всяка първа неделя на месеца.Така че изберете правилния момент да го посетите.

 1. Древен Египет
 2. Гърция, Етрурия и Рим
 3. Изкуство на Близкия Изток
 4. Ислямско изкуство
 5. Скулптури
 6. Декоративно изкуство
 7. Картини
 8. Гравюри и графики
 • ДВОРЕЦЪТ ВЕРСАЙ И НЕГОВИТЕ ГРАДИНИ

Друг музей също с много голяма известност е Версайският дворец.Двореца и Градините на Версай са част от списъка на световното културно наследство на Юнеско.Той е бившата резиденция на френските крале.Световна популярност имат Огледалната зала, кралската опера,галерията на битките и кралските апартаменти. В близост са Големият и Малкият Трианон, а особено внимание заслужават прочутите му градини. Днес дворецът има 2300 стаи и над 63 000 кв. м площ.Днес посетителите на комплекса влизат през голяма 80-метрова позлатена порта, която впечатлява с великолепието си.Изградена е от 100 000 златни плочи.За да посетите градините на двореца не е нужно да плащате билет.Безплатно е!Заплаща се само входа на двореца с таксата от 18 евро на човек.

Дворецът на Версай
Кралските порти
 • АЙФЕЛОВАТА КУЛА

Друга много голяма забележителност е Айфеловата кула.Тя е метална решетъчна кула с височина 324 метра.Може да се каже че това е най-популярният символ в Париж и една от най-известните конструкции и атракции в света.Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива може да се случи по стълбите или по асансьора .На тези две нива има ресторанти в които може да си похапнете нещо вкусно.До третото ниво може да се стигне само с асансьор.Общият брой стъпала до трето ниво на кулата(до върха) са 1710.По света има много нейни копия и имитации,но френското чудо си остава забележителна сама по себе си.Разходете се и под кулата отдолу.Снимките и пейзажите които може да си направите са невероятни.Паркът наоколо почти винаги е препълнен с туристи,които позират за да си направят най-интересните и забавни кадри.

⭐Важно!Не забравяйте да изберете правилния вход!

-Ако вече имате билет или сте го закупили онлайн, отидете на зеления вход;

-Ако трябва да го купите в момента, потърсете жълтия вход;

-Ако от друга страна сте избрали да се изкачите по стълбите, вашият вход ще бъде син.

⭐ЦЕНИ!

 • Билет за асансьор до 2-ри етаж цена 16,30 €
 • Билет за асансьор до върха 25.50 €
 • Билет по стълбите до 2-ри етаж 10,20 €
Айфеловата кула
 • ПАНОРАМА

Изгледът е от предпоследното ниво на високата кула. Изградена е безопасна тераса от където туристите могат да се наслаждават на гледката от високо.Мястото разполага с големи жълти бинокли монтирани близо до металната оградата.Може да ги ползвате срещу таксата от 1/2 евро.И ако се интересувате от определено място,потърсете го с бинокъла.Заслужава си да се качите до горе дори по стълбите да се насладите на панорамната гледка.На същия етаж се намират и заведенията за хранене където може да хапнете или да изпиете любимата ви напитка.

 • ТРИУМФАЛНАТА АРКА

Триумфалната арка е сред най–известните монументи в Париж.Разположена е в центъра на площад „Шарл дьо Гол“ ,в западната част на булевард ,,Шанз Елизе“ и  в центъра на 12-ъгълна конфигурация от 12 булеварда.В Триумфалната арка има асансьор, който води посетителите до върха. Там е изграден музей, който съдържа модели на арката и в който се разказва за нейната история още от построяването ѝ. От този музей до терасата, от която има панорамна гледка към Париж, остават да се изкачат само 46 стъпала.Гледката си заслужава от терасата й се вижда и айфеловата кула в целият си блясък. Под свода на Триумфалната арка се намира Гробът на Незнайния воин от Първата световна война, тогава е запален и първият вечен огън.Пламъкът гори в памет на всички загинали, които не са били идентифицирани.

Триумфалната арка
 • НОТР ДАМ

Представям още един от най-известните символи на Париж ,това е „Парижката Света Богородица“ наричана на френски ,,Notre Dame de Paris“.Катедралата има три портала на западната фасада. Първият е наречен на името на Света Ана (майката на Дева Мария), средният/главният изобразява Страшния съд, а третият е посветен на Дева Мария. Много ми се искаше да посетим катедралата от вътре но имаше толкова голяма опашка от посетители,че ако бяхме чакали денят ни щеше да свърши, а времето с което разполагахме ни беше оскъдно.Следващият път ако имам възможност ще я посетя.И така катедралата се намира до река Сена.Малко от посетителите знаят че чудовищата които са построени върху катедралата на високо имат фалшива история.Всичко съществува само в приказките и филмите.Историята за гърбушкото от Нотр Дам и красивата беднячка също не е истинска.Все пак монументалната сграда си остава една от най-посещаваните и интересните в Париж.

Notre Dame
 • ПЛОЩАД КАРУСЕЛ

Площад ,,Карусел“ се намира пред музеят Лувър.Върху арката има колесница с 4 коня.Площадът е известен най-вече с издигнатата се в чест победа на Наполеон 1 над Италия.На снимката се вижда и ,,Ру дьо Пари“ или парижкото виенско колело, направено по случай празненствата.Виенското колело е много известно в онлайн пространството.Всеки път когато натисна хаштаг „Париж“,задължително ми излиза „Ру дьо Пари“.

Площад Карусел
 • САКРЕ КЬОР

Сакре Кьор е римокатолическа църква на хълма Монмартър.Тя е  сред най-посещаваните от туристи сгради във столицата.Най-красивата част от храма са градината за медитация и фонтанът. Там обикновено е пълно с хора, а гледката на Париж от хълма е неповторима. От площадката пред базиликата се открива впечатляваща панорама към целия град.Тъй като църквата се намира на върха на хълма Монмартър и изкачването би могло да е проблем за доста хора, в подножието има лифт, който извозва туристите само за няколко секунди. Монмартр е кварталът с най-много стриптийз барове, секс шопове, кабарета и нощни заведения.Наблизо се намира и казиното Мулен Руж.Съжалявам че не успяхме да го посетим,дори искам само да го зърна от вън,но следващия път тъкмо ще имам още един повод да се върна отново.

Сакре-Кьор

Ако ви допада публикацията ми, подкрепете ме като гласувате с бутон Rate в горния ляв ъгъл!

Регистрирайте се с вашата електронна поща да получавате първи новини за нови публикации!

Последвайте ме в социалните мрежи да получавате новини за нови идеи за пътуване!