Рилски манастир-символът на България


Рилски Манастир

Къде се намира? Това е един от най важните въпроси който вълнува всеки един турист дошъл в България. Отбелязвам само за туристите защото знам че почти всеки един българин е посетил мястото поне един път през живота си а и всички знаем къде се намира Рила Планина.

Манастирът е православен и се намира в община Rila,Bulgaria и е в голяма близост до село Pastra. Той е един от символите на страната ни и е включен в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Как да стигнете до там? Това е другият много важен въпрос.

Директна линия от София и Благоевград с автобус

 • София – Рилски манастир: 10:20 ч. от автогара „Овча купел“
 • Благоевград – Рилски манастир: 07:00 ч.; 12:00 ч.; 15:00 ч. от автогара – Благоевград

От град Рила с кола

Тръгвате от град Rila може с автобус, а може и с кола (под наем) и следвате табелите, няма къде да се объркате, пътят до манастира е само един. Кара се по-бавно и внимателно с цел безопасност, тъй като пътят е по тесен и има остри завой до горе.

Къде да паркирате? Когато пристигнете до крайната точка, пред манастира има голям платен паркинг.

Избягвайте посещението на манастира през уикенда и през празниците, защото рискувате да се натъкнете на голяма навалица!

Преди да посетите манастира има някои правила които задължително трябва да спазвате:

 • Правенето на снимки в църквата и музея на манастира е забранено!
 • Разрешено е снимането само в самият двор!
 • Ако не си облечен подходящо(къси поли, къси панталонки и всякакъв вид оскъдно облекло) няма да можеш да влезеш вътре!
 • Не се пуши!
 • за повече инфо тук: https://rilskimanastir.org/bg/about/iziskvaniia-k-m-posetitelite/

КАКВО ДА ВИДИТЕ

 • Рилски Манастир, неговите арки и двора

Mанастира е сред стоте национални туристически обекта на Българският туристически съюз. Той има статут на отделно селище с население от 58 жители.

Намира се сред иглолистни гори в Рила планина и на около 1150 м. надморска височина. Представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с богато съчетание на природа и история.

За създател на тази емблема на православието в нашите земи се смята монахът отшелник Йоан Рилски.

двор

Заради уникалната си архитектура и чудотворната си сила манастира привлича посетители от цял свят.

 • Хрельовата кула
Хрельовата кула
 • Природен парк „Рилски Манастир“

През 1961 г. Рилският манастир добива статут на национален музей, а района около него е обявен за природен парк. Той е един от най-големите защитени природни паркове в България.Има няколко забрани които задължително трябва да спазвате.

Забранено е!!!

 • паленето на огън
 • късане на цветя
 • чупене на клони
 • ловуването на диви животни
 • събиране на яйцата на птиците от гнездата им

 

природен парк

Запътили сме се към пещерата на Свети Иван Рилски и за целта е нужно да минем през природния парк Рилски Манастир. След това по пътя си ще минем покрай извор с течаща вода,малка църква и чак тогава ще стигнем до пещерата.

Докато стигнем до там вървяхме около 25/30 минути. Минава се през гората по стръмната пътека, не се панирайте пътека ви води и няма как да се отклоните. Има поставени табели но може да се ориентирате по лесно като следвате и местните посетители които посещават мястото.

Нашият маршрут ни беше толкова приятен и забавен че неусетно пристигнахме много по бързо от очакваното.

 • Пещерата на Свети Иван Рилски

Изкачихме се по каменистата пътека през гората,стигнахме до извора на Свети Иван Рилски и пихме от лековитата вода. Съществува легенда която гласи че трябва да си пожелаете нещо и да го напишете на лист хартия, след това се скрива близо до извора и накрая то ще се сбъдне.

Изворът с лековита вода

Продължаваме нашият маршрут и сме се запътили към малката църква. Това е първото което ще видите след извора.Чувала съм че за да влезеш в самата пещера трябва да заобиколиш църквата от дясно. На самата църква има табела с надпис, няма как да не я забележите.

Църквата на Св. Йоан

След като заобиколихме църквата от дясно, забелязахме стръмните каменни стълби водещи към вътрешността на пещерата. Тези които са имали шанса да преминат знаят че вътре няма нищо особено, освен иконите, запалените свещи и невероятната сила която се усеща.

Срещу входа на пещерата има кръст .Все пак свети Иван Рилски е прекарал 7 години от живота си в нея.Туристите и жителите преминават да пречистят душата си.

Вярва се, че само хора с чисти души могат да преминат от там, а грешниците биват възпирани от магическа сила.

Пещерата на Свети Иван Рилски

 • Партизанска поляна

Кирилова поляна, известна още като Партизанска поляна, се намира на около1470 метра надморска височина, в голяма близост до Рилския манастир – на около 7,5 км.  В района има бунгала и заведения за хранене. Пътят е асфалтиран и поддържан.Може да се стигне до там с кола.На мястото е позволено да се правят къмпинги с палатки или да си запазите стаи под наем и да пренощувате на чист въздух.

Партизанска поляна

Ако ви е харесала публикацията ми споделете в социалните мрежи!

BUON VIAGGIO