Венеция-Кралицата на Адриатика


Какво трябва да знаете, преди да посетите града на гондолите!

  • Венеция е разположена върху множество малки островчета, около 118 на брой.
  • В цялата си зона кралицата на адриатика е заобиколена от вода и за да посетиш неините забележителности е нужен ферибот,гондола или друго плавателно средство за придвижване. Колите са напълно ограничени.
  • Символът на морският град е крилато лъвче символизиращ знамето на града.
  • Венеция се прославя с производството на венецианско стъкло и дантела.

Къде се намира?

Венеция е център в област Венето, Италия. Намира се на около 270 км. от град Milano.

Как да стигнем до там от Milano?

  • С кола- 270 km.
  • С влак- 270 km.
  • С автобус FlixBus– около 270 км.
  • По въздух-от летище Linate– около 246 км.

Вече 4 пъти обикалям из улиците на града и мога да кажа че малко или много го познавам. Венеция е включена в световното културно наследство на Юнеско. Наводнява се доста често поради снижаване и покачване нивото на морето. Архитектурата на града е предимно във византийски стил. Венеция колкото е туристическа толкова е и романтична.

Разделена е на шест района….В градския транспорт като традиция са запазени гондолите и моторните лодки вапарето. Аз съм се качвала три или четири пъти на вапарето. Стига се много бързо до площад Сан Марко, пък и само тук можете да се повозите на гондола през Canale Grande.

Какво да видите и кои забележителности да посетите само за един ден?

1. Големият канал

Венецианският канал се извива на буквата S образно, най-добре се вижда от високо и е дълъг около четири километра. Да се качите на гондола си е екстра, защото цените са много високи за 30 мин. идват над 100 евро, дори и да се спазарите, поне трябва да сте четирима за да ви олекне малко от цената.

Piazza San Marco е най-главният площад във Венеция .На него се намират няколко от най-известните забележителности а именно Базиликата Сан Марко, Камбанарията, Часовниковата кула и Дворецът на Дожите.

2. Посетете магазините с венецианско стъкло

3. Часовниковата кула

Да започнем с часовниковата кула.Най-отгоре на терасата се виждат две фигури които удрят часовете на камбаната.На следващото ниво отпред се вижда Лъвът на Сан Марко с разтворена книга следван от трима мъдреца водени от ангел с тръба и фигурата на Дева Мария държаща в скута си дете а от страните и два сини панела показващи времето.

Clock Tower

4. Базиликата Сан Марко

Базиликата Сан Марко е един от най-добрите примери от византийския стил.Тя е една от най-известните катедрали в града.

Състои се от два етажа а долната част на фасадата е разделена на пет портала украсени с мозайка и с многоцветни мраморни колони.

Горният етаж също е богато украсен и е с четири арки .Впечатлени ще останете и от мраморната украса както и от скулптури от различните епохи. 

На фасадата на Базиликата са поставени четири бронзови коня някога красили императорската ложа,а в днешно време красят фасадата на Сан Марко.

Basilica San Marco

5. Камбанарията

Campanile San Marco

6. Площад Сан Марко

Piazza San Marco

7. Дворецът на Дожите

Дворецът на Дожите

8. Малкия площад Сан Марко

 Представям ви малкия площад Piazzetta San Marco която е залепена буквално за главният площад.От едната страна е Дворецът на Дожите а от другата е националната библиотека.

В средата им има две високи колони а именно едната е Свети Теодор, който пробожда с копие дракон, а на втората е крилатият лъв символизиращ града.

Piazzetta San Marco

9. Моста на влюбените

На фокус е още един от най-известните мостове „Мостът на въздишките“.Там винаги е претъпкано с туристи и нямате абсолютно никакъв шанс да си направите снимка отпред без да не ти се пречка никой.

Забавен факт е, че докато тълпите се бутат, за да уловят заветния кадър, прочутият мост може да бъде сниман малко по-отдалече, откъм другата си страна просто трябва да заобиколите двореца и да се впуснете в малките улички зад базиликата Сан Марко .

Ponte dei Sospiri

10. Моста Риалто

Ponte Rialto е най-старият от четирите моста, пресичащи канала.Той свързва кварталите Сан Марко и Сан Поло. Мостът е частично покрит и на него са разположени множество магазинчета.

Всеки един новодошъл турист преминава през него или си прави най-красивото си селфи. 

Възхищавам се на удивителната архитектура на Венеция, сградите може и да са стари, някои недостатъчно добре реставрирани, но носят белезите на богатото си минало, а аз намирам това за очарователно.

Ponte Rialto

11. Остров Сан Джорджио

San Giorgio Maggiore е един от островчетата на Венеция с известна църква наречена Свети Георги. Църквата е основана през 982г. когато монахът Д. Морозини пита Т. Меммо да дари целият остров за манастир. Но Морозини източва блатата около църквата за да може да получи почвата за строеж,след което основава църквата Сан Джорджо Маджоре става първият му абат.

San Giorgio Maggiore

12. Район „Riva degli Schiavoni“

Riva degli Schiavoni е крайбрежен район с оживена пешеходна алея.На нея също можете да срещнете пазарни сергии които тълпят района. На същата улица се намира и „Мостът на въздишките“. Много лесен за откриване, ако видите тълпа от хора да се блъскат един в друг, значи сте на правилното място.

Riva degli Schiavoni

13. Дворец „Cavalli-Franchetti“

Palazzo Cavalli-Franchetti е дворец във Венеция.Намира се точно на Гранд Канала както го виждате на снимката по долу.Модернизиран е външно във венециански стил. Тук често се провеждат различни културни събития.

Palazzo Cavalli-Franchetti

14. Църквата „Santa Maria“

Santa Maria della Salute

15. Карнавалът във Венеция

Карнавалът във Венеция е една от най-популярните масови изяви и всяка година привлича множество туристи от всички краища на света.Той става световно известен през 18 век, когато достига най-голямата си слава. През този период Казанова прекарва живота си във Венеция между диви партита и любовни афери.

В края на века, обичаят с маските бива забранен, но карнавалът оцелява макар и не в такъв голям мащаб. Едва през 1979 г. традицията е възобновена такава, каквато можете да я видите и днес.

През този период градът, който така или иначе е изключително оживен и препълнен с туристи, се изпълва с много музика, танци, представления и различни събития. Балове с маски, професионални фотосесии с ретро дрехи и това са само част от забавленията.

Карнавални маски

16. На море

Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, най-известен с Иезоло и с Лидо ди Венеция. Аз мога да се похваля че съм ходила на почивка на едно от местата два пъти..

Lido di Jesolo

17. Вземете си гондола под наем

Канал и романс. Да се качиш на гондола когато си влюбен е страхотно. Ако сте във Венеция и имате възможност и време да се качите на романтична гондола, направете го .. -Няма да съжалявате.

По време на разходката с гондола ще имате възможност да се насладите на гледките на града от различен ъгъл и.. -Да ви върви по вода, както се казва по наше му.

Gondola Rides

18. Посетете няколко от известните църкви

19. Най-посещаваните площади

Регистрираите се с електронната си поща за да получавате първи новини за нови публикации.

Ако сте харесали статията ми подкрепете ме като харесате или споделите в социалните мрежи

Не забравяйте да гласувате с бутон Rate в горния ляв ъгъл на публикацията.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s