Седемте рилски езера


Лифт,борова гора,природа,чист балкански въздух,слънце и в очакване да посетим седемте прекрасни рилски езера. Усещането да си там след като си се прибрал от чужбина,неописуемо и дълго очаквано.Готов си да изминеш километри разстояние само и само да вървиш пеша.Няма коли,няма автобуси и единственото с което разполагаш са двата ти крака.За нас не беше предизвикателство а приключение, защото обичахме да се движим пеша.И да се върна в реалността,докато пиша статията си ,се замечтах да се върна отново там.И така да стигнете до там трябва да решите по кои път ще тръгнете.Те са общо три.

  • От Сапарева баня- има асфалтов път до хижа „Пионерска“,от там може да се качите на лифт към Рилските езера и така да пристигнете до хижа „Рилски езера“.
  • От Говедарци – по асфалтовия път до хижа Вада и от там директно към хижа „Рилски езера“.
  • От Говедарци – по асфалтовия път до курортен комплекс Мальовица ,от там продължавате към хижа „Рилски езера“.

Не забравяйте да следвате и табелите край пътя,със сигурност ще ви бъдат от полза.Ние следвахме посоката от Сапарева баня.Преди да се качите на лифта може да си закупите сувенири или магнитчета за спомен от мястото.

Лифт водещ към хижа „Рилски езера“
Хижа „Рилски езера“ от високо

Легендата разказва че преди хиляди години в планина Рила живеели двама великани, мъж и жена.Те много се обичали ,боготворели красотата и уюта на дома си.Домът им бил слънчев, топъл и уютен, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят.За нещастие зли сили минали покрай техния дом и завидели на семейното щастие и уютния дом които създали.Решили да унищожат дома им и да заличат любовта им която изпитват един към друг.Започнали да пращат черни облаци и земетресения разтърсили земята.Великанът с всички сили защитавал всяко едно стръкче,поточе или цвете.Пазел любимата си и се отбранявал с всички сили.По късно в една от битките великанът бил убит.Доволни от победата си, злите сили си тръгнали, оставяйки след себе си разчупени скали, опропастени долини и една съсипана от скръб жена.Мъката на вдовицата била толкова голяма че сълзите и се стичали направо в долините, докато образували бистри езера с изумителна чистота.Преди езерото Бъбрека планинските водачи показват огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата. Формата на скалата наподобява фигурите на мъж и жена с огромни размери. Според легендата това са двамата влюбени, които ще останат да пазят вечно своя красив дом.Седемте рилски езера са с ледников произход и се намират в Рила планина.Езерата също така са разположени стъпаловидно.Между тях са се образували малки водопадчета.

един от малките водопади

По пътеката към последното езеро много се забавлявахме,много смях,също така около нас имаше много местни и чужди туристи.От видяното бях очарована и много доволна въпреки умората която вече изпитвахме.Време е да ви покажа и снимки от видяното.

по пътеката
хоризонт

7.За да могат да се видят всичките седем езера, за целта е нужно да се изкачиш до последното и най- висикото езеро наричано Сълзата.Наречено е така заради прозрачността на водите си.Ние не се качихме до горе много беше стръмно и не бяхме подходящо облечени ,но така ще има повод да се върнем пак.

6.Следващото от горе надолу и шестото езеро е Окото.Наречено е така поради овалната си форма.То е и най-дълбокото в България.

Окото

5.Петото езеро наречено Бъбрека, има най-стръмни брегове в сравнение от останалите.

Бъбрека

4.Четвъртото и най-голямото по площ от останалите е Близнака.

Близнака

3.Езерото Трилистника е третото и с неправилна форма.

2.Второто и най-плиткото е наречено Рибното езеро.Близо до него се намира и хижата Рилски езера.

1.И първото което е най-ниско разположено се нарича Долното езеро,от което води началото на произхода си река Джерман.

Трилистника,Рибното и Долното езеро

За една такава разходка (от първото до седмото езеро) е необходимо около 5 часа.Необходимо е да си носите вода за пиене,храна и дъждобран в случай на дъжд.Друго много важно са удобните обувки (по възможност планински) , спортни дрехи,слънчеви очила и шапка.И най-важното не забравяйте фотоапарата си.

kiss

Ако ви е харесала статията ми харесайте.Последвайте ме за повече от-My Travel Aventures

2 thoughts on “Седемте рилски езера

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s