Фополо- по следите на снега


След втората световна война Foppolo показва значително увеличение на туризма, което прави селцето едно от най-известните дестинации в планините на Бергамо по отношение на зимните спортове.Това позволява Foppolo да не бъде засегнат от емиграция и обезлюдяване на територията.

По това време се разрешава и строителството на ски лифтовете за зимния сезон с последващо туристическо развитие на хотели и нови апартаменти. Foppolo точно както близкото село Valleve, все още си остава висока планинска територия подложена на явлението лавини. 

През 1977 година лавина се е откъснала точно под връх Arete (2227 метра) и канала Valesino, която пада с изключителна сила в долната част на град Foppolo, като се разминава с множество къщи и селската църквата в резултат на което се появяват много щети. От бедствието загиват осем души, а селото е изолирано за една седмица.

Още при пристигането ни в курортното село виждаш паркирани коли на пътя и вече ти става ясно че ще бъде трудно да си намериш място за паркиране.Затова мои съвет,когато посещавате мястото е необходимо да тръгнете в ранни зори иначе рискувате да попаднете на трафик по пътя или трудност в намирането на място за паркиране.

Също така има опасност от заледяване на пътя и е нужно да сте подготвени с вериги за сняг.Може да паркирате на широкия площад в селото на (Strada Provinciale 2, 12 parking).Няма как да го объркате тъй като площада е най-големият там.

паркинг

Foppolo е забележително място което посетихме за един ден,а поводът беше „Свети Валентин“.Естествено по време на covid-19 пистите бяха затворени,лифтът не работеше но ние изобщо не си изгубихме времето.

Единственият вариант бяха детските червени шейни,които си спомням от моето детство.Не искам да прозвучи отегчаващо но ние много се забавлявахме.Прекарахме си страхотно и се върнахме в нашето минало.

ски писта

Във Foppolo няма много забележителности ,освен „Brembo Super Ski“ ,това е самата ски писта и енорийската църква „Santa Maria Assunta“.Но пейзажът наоколо съвсем не е за изпускане,стават страхотни снимки.Също така да не забравите да си закупите сувенир или магнит за спомен от мястото.

На малкият площад има няколко ресторанта с външна тераса и може да обядвате на вън.Също така храната е много вкусна,а виното съвсем не е за изпускане.

Поради голямата посещаемост на клиенти, чакахме около 30 минути да ни вземат поръчката.Това беше единственото нещо което не ми хареса,за сметка на ароматното вино което беше страхотно.

Brembo Super Ski

Курортното селище е предназначено и за малки деца от 1 до 3 годинки.Има детска писта за по-големите но и детски парк с люлки за по-малките.Но трябва да сте максимално предпазливи защото има стръмни пропасти,а децата са малки и не разбират.⬇

Ако искате да разнообразите може да се разходите до село Carona. Посетете и езерото Lago di Carona.Ние минахме през селото дори пихме кафе и хапнахме от местните направени сладкиши.

Препоръчвам ви ресторант „Locanda dei Cantu“ които се намира точно срещу езерото.Много приятно място и добре декорирано.

Locanda dei Cantu

KISS

Това е за сега от мен, от ски курорт Фополо,ако имате въпроси пишете ми на е’маил.Чао
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.