Белите плажове на Тоскана


Белите плажове на Тоскана по време на пандемия ми донесоха много вълнуващи и специални моменти със семейството. Екзотичният плаж се намира между селцата „Rosignano Solvay“ и „Vada“ в община „Rosignano Marittimo“,Toscana.

White Beach

Какво да видите и как да разнообразите

  • Белият плаж

Преди да разкажа как се е образувал екзотичният плаж искам да спомена че това е една от защитените зони на региона Тоскана. На мястото има дюни и едно единствено заведение, което не работеше когато бяхме там. Затова ако решите да го посетите и вие запасете се с храна и вода за всеки случай. От местните хора знам че заведението работи в зависимост от пика на сезона.

За сметка на това на крайбрежната ивица са наредени малки сергии, от които може да си закупите хавлии, плажни чадъри, шапки, очила, сувенири и различни видове надуваеми пособия подходящи за морето.

Белият плаж на Росиняно, подобно на тропическите плажове, през летният сезон привлича многобройни туристи, но малцина знаят произхода на бялата ивица. Необичайният цвят на пясъка е в резултат на преработка на калциев карбонат от близката фабрика. Тя е най-голямата фабрика в Европа построена близо до плажа. Тя започва дейността си като започва да произвежда натриев карбонат, кислородна вода, сода за хляб и солна киселина. Поради близкият си достъп до плажа, фабриката изхвърля отпадъците си във морето.

Поради тази причина белите плажове са едни от най-замърсените в Италия и риболовът е изключително нисък. Въпреки отпадъците в морето този участък от брега е награждаван няколко пъти със син флаг и белите плажове все още остават една от най-натоварените морски дестинации в Тоскана.

  • Църквата Света Тереза

Които е по религиозен и иска да посети църквата, може да го направи. Тя се намира срещуположно на жп гарата(точно срещу самата спирка).До църквата има голям парк с детска площадка. Ние нощувахме на същото това място. Много красиво и спокойно. Всеки ден до като бяхме там пътувахме с кола до плажа. Нужни са около 5 минути, а там може да паркирате на паркинг срещу заплащане на билетче от 3 евро на ден. Има и свободен паркинг до плажа но почти винаги е препълнен.

Chiesa Santa Teresa
  • Пристанището на Росиняно

Искам да спомена и за яхтеното пристанище което е изградено през 21 век. До самото пристанище се намира търговското селище с барове, ресторанти, магазини, услуги от всякакъв вид и строителната площадка за ремонт на лодките. Мястото е много оживено, през летния сезон е препълнено с хора.

Децата също не са изключение. Почти навсякъде има детски площадки с люлки. Не знам за вас но на мен страшно много ми хареса мястото. Естествено по време на пандемия нямаше много туристи, но и по добре от друга страна, така успяхме да обиколим на всякъде без някои да ни се пречка.

View „Porto Turistico“
  • Черният плаж

Близо до пристанището се намира черният плаж на Росиняно. Определено няма нищо общо с белият плаж. Първо че е много малък и второ ивицата е тясна и леко камениста но гледката към морето си я бива. До мястото има заведения за хранене, кафенета и детска площадка. Всяка вечер по крайбрежната се разхождаха стотици туристи и местни.

Вярвам че ако пандемията не се беше появила, едва ли щяхме лесно да си намерим места. Било то на плажа, в кафене или заведение за хранене. Направих си такава равносметка защото белият плаж беше пълен с туристи и местни, а и тази красота не се изпуска.

Beach
  • Плаж върху скалите

Ето още едно красиво място оборудвано със чадър и шезлонг, но неудобно за плаж. Не казвам че бих пропуснала да се попека на слънце, също така мога да се насладя на панорамната гледка към морето с красив коктейл в ръка. И да не забравяме че точно на едно такова място стават най-прекрасните снимки.

Beach
  • Залез на Росиняно

Залезът на Росиняно е един от най-прекрасните и красиви залези на региона Тоскана и които съм виждала. Фотографите идват от далеч да си направят най-хубавите снимки. Сами може да се убедите. Ние също си направихме и мисля че не преувеличавам.

  • Панорамна гледка от скалната маса край морето

Снимки и пак снимки. Няма как да не го спомена хаха. Моментът е заснет от панорамната тераса на селото гледаща към залеза и морето. Когато пристигнахме на мястото забелязахме че хората слизат по стълбите и стъпват върху скалните маси за да се снимат. Също така от личен опит знам че от едно такова място стават страхотни пейзажи. Естествено ние слязохме долу и се приближихме, наслаждавайки се дълго време на залеза и морето.


панорамна гледка към морето
  • Улица с еднакви дървета

Обикаляхме селото всеки ден в продължение на три дни, по точно разхождахме се. И мисля че видяхме достатъчно. Това не е единствената улица с еднакви по-големина дървета. Имаше още няколко които видяхме. Такава красота не се среща всеки път. Просто не устоях на гледката и снимах. А и точно по дърветата можеш да разбереш че това е Тоскана, поне по моето виждане до сега. И нещо много важно да не забравите да си купите сувенир или магнит за спомен от там.

Rosignano’s street

Полезен съвет от мен

НЕ ПОСЕЩАВАЙТЕ БЕЛИТЕ ПЛАЖОВЕ В ПИКА НА СЕЗОНА.АКО ЛИ НЕ, РИСКУВАТЕ ДА СЕ НАТЪКНЕТЕ НА ХИЛЯДИ ТУРИСТИ И МЕСТНИ !!!

НАЙ-ДОБРОТО ВРЕМЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ

От месец април до юни включително!!!

От септември до средата на октомври в зависимост от слънчевите лъчи!!!

Регистрирайте се с вашата електронна поща да получавате първи новини за нови публикации!

Последвайте ме в социалните мрежи да получавате новини за нови идеи за пътуване!

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.