В търсене на Златния кон


СЪЩЕСТВУВА ЛИ ЛЕГЕНДАТА ЗА ЗЛАТНИЯ КОН ИЛИ ИМА ЛИ ЗАМЪКЪТ ПОДЗЕМНО УКРЕПЛЕНИЕ ???

Замъкът е разположен в центъра на Новара ,с изглед към площад Мартири,а в останалите три страни е заобиколен от обществени градини.Замъкът е модифициран няколко пъти, но винаги запазва своята функция като военно административна структура на града.Въпреки че сега е само казарма,испанската администрация на 17-ти век продължава да гледа на замъка като защитна сграда. С течение на времето обаче военната функция заема второ място и постепенно се облекчава с поддържането на укреплението, докато бастионите се превръщат в обществени разходки.

изглед към предната част на замъка

Замъкът по време на наполеоновия период става и затвор.Решението да се преместят затворите от Двореца на Преторио в замъка Visconteo, довежда до тежки последствия върху съществуващите средновековни структури. Някои прозорци са получени по време на зидарията, други били затворени, сраженията били елиминирани, съдът се превръща в двор за военновъздушните сили и затворническо наблюдателните кули са създадени в четирите му ъгъла.Сградата е в затвора за 170 години,в резултат на което се причинява бързото увреждане на структурата. Сред различните задържани е Кларета Петачи и любовникът на Мусолини. През средата на 19-ти век са извършени нови интервенции а, когато голяма част от стените на бастиони са разрушени и от трите и страни са построени елегантните обществени градини На Алея.

изглед към предната част от ляво

Едва през 1973 г., с прехвърлянето на затворите в Бикока,замъкът губи мястото си на затвор и от собственост на държавата, преминава към общинската администрация на Новара. След няколко години на неизползване,през 80-те години,всички сгради и структури от 19-ти век са напълно разрушени.Последвало прочистване на двора и възстановяване на централата.По-късно е изградена галерия на замъка.В днешно време вътре могат да се видят средновековни оръжия като саби,ятагани и много други.

поглед от вътре към галерията на замъка

Има легенда свързана със замъка Visconteo Sforzesco, легендата за Златния кон.Казват че Лудовико Моро бил толкова привързан към коня си че, поверил на Леонардо да Винчи статуетка на кон изработена от масивно злато. Според легендата, статуята по-късно е била скрита в мазето на замъка или е погребана в ров. През април 1960 г. са публикувани две статии, за да разкажат историята на опитите за търсене на съкровището в замъка.В първата статия са включени трима мъже и жена, които пристигнали от провинция Кремона, за да извършат разкопки при крепостта.Втората статия разкрива самоличността на мистериозна жена, придружена от съпруга си и двама роднини.Причините за тяхното изследване са две.Първата е мечтата на жената (възрастен джентълмен я окуражава да търси съкровище, което тя ще намери в гюле). А втората версия разказвала, че съществуващ джентълмен, които се е грижил за дамата години по-рано, разкрил мястото на съкровището, като го посочва в скица.Дали съществува златният кон? Дали още е в подземията на замъка или е погребан в ров?Въпроси, на които вероятно никога няма да можем да отговорим… От друга страна, е правилно всеки замък да има свои тайни и легенди.

поглед към задната част на замъка
задната част на замъка

По време на обиколката ни на задната част на замъка, в ограждението(в ъгъла) забелязах нещо като портал или по скоро като тунел.Може да го видите и вие на следващата снимка. Не съм сигурна дали е съществуващият тунел на замъка.Но предполагам, защото от далеч ми се видя нещо като укрепление.Тези малки укрепления се наричат- ривеллини,представящи входовете на замък, разделени от основните стени.В замъка Новара, единственият ривеллин все още съществува, за да защити северния вход.Той е създаден през 70-те години на ХХ век.Днес само сутеренът остава от този ривелино,казват че вътре в ров, чийто интериор представлява един от най-показателните подземия на замъка. Въпреки това благодарение на някои снимки и статията написана за него в интернет, знам че е бил висок около 10 метра, с парапет, коронован с черен шлиц и заобиколен като крепостта, с широка и дълбока яма.

поглед към задната част от дясно

На запад от ривеллино е имало допълнително укрепление, защитено от 12 оръдия. Говори се че останките от тази структура вероятно са запазени под цветните лехи на Площад Мартири.Искам да спомена че докато обикаляхме замъка, забелязах още един вход/изход намиращ се от страната на единия парк в близост до площад Мартири.Незнам дали е самият изход на вътрешното укрепление за което споменах преди това, но мога да добавя снимки и да гадая дали наистина двете са свързани по между си.

вход/изход

Да сменим темата за разни укрепления,дворци и средновековие.Време е да ви покажа за красотата около замъкът.Той е заобиколен от три прекрасни парка.В статията ми показвам само по една снимка от красотата му,но всъщност е много голям и има къде да се разхождаш.На всяка крачка са поставени пейки за сядане а зеленината е на ниво, много поддържано и чисто място.

Parco Allea

Ето и следващият парк за деца.Разположен е върху много обширна площ.Както се вижда на снимката има голям фонтан.Забелязах че пристигащите хвърлят вътре монети,но не е безопасно защото обикалящите около него деца бъркат във водата и се плискат.Тук също зеленината е богата и наситена.От едната страна на парка има различни видове люлки,където децата играят и се забавляват.

Parco dei Bambini

И третият парк от които все още нямам снимки е @parcogiochileogonfiabili,може да погледнете във страницата на facebook.Паркът отваря само през летният сезон.Предразположен е за деца от 1-10 годишна възраст и нямам търпение да отведа сина си там,да лудува на воля.❤

ЦЕЛУВКИ ОТ МЕН

Ако статията ви е била интересна,подкрепете ме като я харесате или споделите.Последвайте блога ми за повече от моите travelOVEAdventures. ❤
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.