Великден


КАК ПРАЗНУВАМЕ ВЕЛИКДЕН В БЪЛГАРИЯ???

На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота (на третия ден), след като е разпънат на кръста и погребан.Жените мироноски откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.Страстната седмица(седмицата на страданията) е последната седмица от живота на Исус Христос.Започва с тържественото Му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик.Тя е и последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

нашата трапеза

Великден се смята за един от най-големите християнски празници в България.Всяко едно българско семейство всяка година посреща празника като се боядисват яйца с различен цвят, месят се козунаци или козуначени кифлички.И нещо много важно на Великден се чукат с боядисано яйце, като този у когото остане здравото яйце ще бъде най-щастлив през годината. Почистват се домовете основно,след това се декорират с различни украси на тема Великден- като изкуствени яйца,зайчета,пилета,патета и други. Хората се обличат с нови дрехи,а това е символ на новия живот през пролетта и възкресението на Христос.  На Великден трапезата във всеки дом трябва да е богата – обреден хляб, баница, агне и най-вече яйца и козунак.

Нашата трапеза

КОГА СЕ БОЯДИСВАТ ЯЙЦАТА???

Яйцата се боядисват на Велики четвъртък,три дни преди възкресението.Това става рано сутрин преди изгрев слънце. Първото яйце трябва да е червено. С него се минава по лицето (бузките, челото и брадичката) на децата в къщата и се нарича за здраве, щастие, да са румени, засмени, бели и червени през цялата година. След това се оставя на определено място до иконата и там стои до следващия Великден. По-него се гадае каква ще бъде годината. Ако яйцето е изсъхнало – годината ще е добра и плодородна, ако се е развалило – ще е лоша и тежка за стопаните и животните в този дом.

Червено яйце 🥚

Правят се освен червени също и зелени, жълти, сини, шарени яйца. Освен с цветове яйцата се боядисват и шарят по различни начини: восък, листа, желатин. С тези яйца на Великден се “борим”, за да сме силни и здрави през цялата година.

Нашите яйца 🥚

КАКВО СЕ ПРАВИ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН В ПЕТЪК???

Какво се прави ли?Отговорът е – нищо!!! Велики петък или Разпети петък е ден за премисляне, за душевно пречистване, за стремеж към повече доброта. Това е денят, в който е разпнат Исус Христос.

Украса за Великден

КАКВО СЕ ПРАВИ В СЪБОТА???

Козунак
Козунак с червено яйце в средата

На Велика събота или още наричана страстната събота се правят последни приготовления за Великден. Меси се Великденска погача с червено яйце в средата и козунаци. Ако не сме успели да боядисаме всички яйца на Велики четвъртък, можем да го направим и в събота.Не е задължително да правите само козуначени кифлички, може да ги замените и с домашните курабиики на баба.

Курабиики

КАКВО СЕ ПРАВИ В СЪБОТА СРЕЩУ НЕДЕЛЯ???

Традицията повелява в полунощ, в събота срещу неделя, да се ходи на църква. Камбаните ще забият защото ще дойде ден необикновен – Великден. На този ден е възкръснал нашия бог – Исус Христос, в който християните вярват и обичат. Него славят всички, които имат големи, човешки сърца. Когато в 12 часа (в полунощ) зазвънят камбаните се пожелава: “Христос Воскресе!” – отговаря се: “Во истина Воскресе!”.Тогава се чука с боядисано яйце което трябва да сте си взели предварително от вкъщи. Пожелават се здраве, щастие и се пали свещ, която се носи мълчешком до дома.

Изберете си яйце 🥚

Великден се празнува 3 дни, а боядисаните яйца могат да се ядат до 40 дни.

Да се чукнем с яйца 🥚 за здраве 🍀

В неделя на обяд всяко едно българско семейство се събира заедно. На трапезата се слагат различни ястия и се празнува. Всяка една домакиня сама преценява какво точно да приготви за обяд. Агнешкото е най-предпочитаното ястие. На нашата трапеза всяка година има агнешка дроб сърма.

Агнешка дроб-сърма

Ако ви е харесала статията ми ,последвайте блога ми!

ЦЕЛУВКИ ОТ МЕН
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s