Брунате и къщата на Пенчо Славейков


Брунате е малко градче разположено между южния бряг на езерото Комо и градът Комо.След Втората световна война, Брунате се променя от елитен курорт до туристическа дестинация.

Тя става известна с въжената линия свързваща го с Комо и няколко панорамни точки от които можете да видите цялата западна алпийска дъга, долината На и Апенините. 

ЕТО КАКВО ДА ВИДИТЕ

  • Sant’Andrea Apostolo
Sant’Andrea Apostolo
  • House of Pencho Slaveikov

Имаме и българска следа в градчето,известният българският поет Пенчо Славейков през пролетта на 1912 г. се мести с жена си в гр. Брунате, на езерото Комо, във вила Беллависта.Той е живял тук до края на дните си и в негова чест е издигната статуя в двора на къщата му.

Да посетите Брунате и известната къща е най-добре през летният сезон,тогава градчето е по интересно и зелено. Ето какво пише самият Славейков за Брунате:

„Природата е много щедра към това кътче в красива Италия. Разположено на слънчево място, защитено от високи върхове и заобиколено от тучни гори, Брунате, въпреки височината си (712 метра), има приятен климат през всеки сезон на годината. 
Тук ще намерите големи хотели и вили от всякакъв вид: малки, добре подредени апартаменти, с две „сърца“ до прозорците, както се виждат в алпийските хижи, но и богати замъци с разкошни паркове, заобиколени от масивни стени. И тишина …“

House of Pencho Slaveikov

  • BALCONE SULLE ALPI

Panorama from street Pissarottino

Оттук, след кратка разходка от около 15 минути достигате фара Волтиано, осмоъгълна кула издигната по повод стогодишнината от смъртта на Алесандро Волта.

Вътре в кулата има вита стълба със общо 140 стъпала и води до два различни балкона, от които можете да се насладите на уникална панорама. От залез до зори фарът последователно излъчва зелена, бяла и червена светлина.

Земеделието и горското стопанство в миналото са били от голямо значение за икономиката на Брунате, посевите са били разположени в района на Лагето и са били подредени на изкуствени тераси.

Всички зеленчукови видове са отглеждани там с изключение на картофите които не са се приспособили към вида на почвата. По-специално Brunate е бил известен на цялата територия на Larian с отглеждането на лук.

В Брунате се отглеждат и плодови кестени.От годините на Втората световна война отглеждането на зеленчуци и кестени е напълно изоставено, по-точно терасите вече са покрити с дървета.

Brunate’s street
  • Въжен трамвай Como-Brunate

Въжената линия е транспортно средство, което освен всичко друго е единствената крайградска линия, която засяга града, извършва маршрута Комо-Брунате за 7 минути,с височината от около 500 метра с максимален наклон.

По маршрута Комо-Брунате можете да се насладите на гледка към град Комо. Пред станцията за пристигане през голям прозорец можете да видите машинното отделение, което позволява работата на самия фуникулер. Приятна разходка.

Цени на билетите:

билет на персона в едната посока-3€

двупосочен билет на персона-5,50€

Treno Como-Brunate

«Ако ви е харесала статията,споделете и в социалните мрежи»
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s