Орта Сан Джулио


Роден от ледника Simplon, внушителния воден басейн -езерото Орта, е заобиколен от гори които през есента са оцветени с хиляди различни нюанса и е само на половин час път от езерото Маджоре.

Той е идеална дестинация за прекарване на няколко дни отдих, далеч от всеки източник на стреса и от ежедневието.

Остров Сан Джулио е наричан още „островът на тишината“ и най-доброто време за посещение е през пролетта или в началото на лятото,тогава ви обгръща спокойствието в противен случай рискувате да се натъкнете на хиляди туристи, а когато туристите нахлуят,става голяма блъсканица.

Ето стъпките които не трябва да пропускате -за тези които искат да изживеят едно наистина романтично пътешествие.

zoygeorgi.com
Orta San Giulio

КЪДЕ ДА ПАРКИРАТЕ???

Когато влезете в Орта Сан Джулио, точно преди кръговото кръстовище (от ляво ще видите прекрасната Вила Креспи – невъзможно е да не я видите). Оттук вече можете да паркирате и да стигнете до селото с маршрут от около 10/15 минути пеша. Препоръчвам ви този вариант за да избегнете евентуален трафик.

Още нещо ако решите да тръгнете пеша, по пътя може да се отбиете до замъка на Орта. Няма как да не откриете самата пътеката където трябва да се отбиете, на отбивката има поставена табела.

zoygeorgi.com
Пеша към селото

Предлагам ви още един вариант ако не ви се ходи пеша, точно на кръговото има туристическо влакче, което превозва туристи и местни до селото.

Ние паркирахме точно тук, нагоре по стръмното, отстрани за да не пречим на движението. По принцип не е разрешено паркирането там,но ние рискувахме тъй като имаше и други паркирани коли тук, а селото е пълно с туристи и едва ли някои ще се сети за вас, а ако ‘не’-рискувате да не успеете да си намерите свободен паркинг по напред.

zoygeorgi.com
Тук паркирахме ние

Ако искате, можете да продължите и да пристигнете точно до мястото, където има две големи паркоместа срещу заплащане.

КАКВО ДА ВИДИТЕ И КОИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ДА ПОСЕТИТЕ

 • Piazza Motta

Площад Мота е холът на езерото Орта. Затворен от трите си страни със историческите си сгради можете да откриете местните специализирани магазини и след това да изпиете един аперитив или топло капучино в едно от многото кафенета подредени едно до друго.

Точно от тук се открива прекрасна гледка към живописното яхтено пристанище и красивия остров Сан Джулио, който се намира точно пред него.

Ако имате време да се насладите на атмосферата на площада на най-романтичното езеро, тук се продава и вкусен сладолед, който е чудесен за разхлаждане през летните дни.

zoygeorgi.com
Piazza Motta
 • Prendere targetto per Isola di San Giulio

От площад Мота всеки ден потеглят моторни обществени лодки и те развеждат до остров Сан Джулио.

Цената на билета е 4,50 на персона(отиване и връщане).Билетите могат да бъдат закупени на борда.За да стигнете на отсрещния бряг са нужни около 5 минути.

 • Broletto

Една от най-специфичните и важни сгради на площад Мота е тази, която се издига в отделно местоположение от останалите, а именно Бролето, състоящ се от издигнат етаж до който може да се стигне по външно стълбище.

Фасадата е декорирана като са изобразени гербове, които символизират епископи, управлявали района. Функцията на Broletto е била от правителствен тип, всъщност общинският съвет се събирал в стая на първия етаж.

Ако имате време се насладете на атмосферата на този площад, най-романтичния на езерото и посетете Бролето.

zoygeorgi.com
Broletto
 • Chiesa dell’Assunta

От Пиаца Мота започва една от най-красивите и конкретни улици на селото, нарича се Салита дела Мота.

Това е калдъръмена улица с много древни сгради, която води до църквата „Санта Мария Асунта“, построена през 14 век, която се различава с жълтия си цвят.

Като застанете пред Църквата, ще видите че пътя се разклонява на две. Ако последвате правилния път, можете да се изкачите до Свещения хълм на Орта- Сакро Монте. Маршрутът е каменен между високи каменни стени, но по пътя си от време на време ще се отваря гледка към езерото.

zoygeorgi.com
 • Sacro Monte

Ако все пак сте решили да се изкачите пеша до горе ще останете доволни, защото има какво да видите.

Свещената планина Сакро Монте е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Докато се разхождате из хълма ще срещнете 20-те параклиса, които са посветени на един светец и неговия живот. Този светец е наричан Свети Франциск от Асизи.

Също така докато се лутате ще откриете прерасни панорамни балкони с невероятни гледки, медитативни пътеки и места за отдих, а сянката която предлага Сакро Монте през летния сезон е единствена.

 • Terazza panoramica

Легендата разказва, че островът е бил скала, обитавана от змии и ужасни чудовища. Сан Джулио мислил да го освободи през 390 г., когато кацнал в Изола Сан Джулио и прекосил водите на езерото.

Първото нещо, което светецът направил, е да построи църква, в която след това да бъде погребан, превръщайки по този начин острова в евангелизационен център на цялата област.

Над църквата Сан Джулио през девети век е построена друга църква, от която днес е останала само основната част. През цялото Средновековие островът е бил собственост на църквата на Новара и е бил дълго време епицентър на гражданския, религиозния и административния живот на Ривиерата.

През 1841 г. средновековният замък е разрушен, за да отстъпи място на новата велика епископска семинария, дело на ломбардския архитект Фердинандо Каронези.

На вашето внимание, на хоризонта е остров Сан Джулио, заснет от терасата на Сакро Монте.

 • Villa Crespi

Вила Креспи всъщност е 5***** хотел и има 2** мишлен. Тази прекрасна вила става известна благодарение на кухнята на известния готвач Антонино Канавачило, които бил влюбен в мястото.

Мавърската архитектура е тази, която най-много отличава сградата, което я прави истинска перла на езерото Орта и едно от най-любопитните и очарователни места, които могат да се видят в Орта Сан Джулио.

Вилата е разположена извън селото, изглежда така че, някак си е излязла от приказката за хиляда и една нощ.

zoygeorgi.com
Villa Crespi
 • Passeggiare tra le vie del borgo

Една от най-известните и основни улици в Орта е via Bossi.Това е тясна средновековна улица изпълнена с магазини за деликатеси,магазини за антики и различни местни занаяти.Тази улица ви води до сградата на кметството и обществените и градини.

Също така като продължите напред ще стигнете площад Мота и пристанището.А от ляво на Мота се открива хоризонт към жълтата църква Дел’Асунта.

 • Villa Bossi

Вила Боси всъщност е общината на Орта.

В допълнение към прекрасната къща от 17-ти век, вилата разполага с красива градина с изглед към езерото, с вътрешен двор покрит с цветя и арка от растения, идеална за почивка или отдих, за да се насладите на прекрасната атмосфера на езерото.

Villa Bossi
 • Giardini Comunali

Романтичният въздух който можете да вдишате в тесните алеи и градините с изглед към езерото, е само едно от най-красивите неща, които можете да видите в Орта Сан Джулио -едно от най-характерните и приказни села в Италия.

В края на градините ще видите порта, която гледа към остров Сан Джулио и статуята на художник, който рисува пейзаж.

Точно извън общината има и друг малък път-дървен кей, откъдето можете да видите двора на кметството и цялото езеро-Великолепно! А също така от там стават страхотни снимки.

На снимката освен кея се вижда и един от най-страхотните и романтични външни барове,изграден върху водата.Ако имате време седнете и се насладете на пейзажа.Ние не успяхме тъй като сме с малко дете,а там е опасно тъй като няма парапет или ограда.

zoygeorgi.com
Дървен кей
 • Video Orta San Giulio
Video

BUON VIAGGIO

Ако ви е харесала статията споделете в социалните мрежи или гласувайте в горния ляв ъгъл с бутон RATE !!!
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s