Варена ,селището на панорамните гледки


Варена е едно мало прекрасно селище, което посетих за първи път. Селото е едно от най-посещаваните и очарователни места на езерото Комо. Разположено е на източния му бряг и на няколко километра от град Леко.

Ако тръгвате от град Милано с кола се пригответе за пътуване от 1,30 мин.На главния път Милано-Леко няма такси за плащане.След селцето Леко се кара по-бавно,с минимална скорост 50-70 поради тесния път.

Разхождахме се по алеите и тесните улички сред характерните цветни къщи, древните църкви и приказни градини.Тук ще откриете прекрасни кътчета и изключителни гледки.

По-долу са дадени моите съвети и трикове за това какво да правите и кои места да посетите.

КЪДЕ ДА ПАРКИРАТЕ?

Ако пристигнете във Варена с кола от град Леко, ще поемете по Strada statale 36 на езерото Комо, а след това вземете SP72 към Abbadia Lariana. Паркирането във Варена не е лесно, особено по време на празници и през почивните дни. Затова ви предлагам големия покрит платен паркинг които се намира в близост до площад San Giorgio.

**По добрия вариант е да посетите Варена през седмицата, така ще избегнете трафика на коли и движението на хора.

Ако сте решили все пак да посетите Варена през уикенда, пригответе се за трафика на връщане. Също така бъдете подготвени и за голямата лудница в селото и покрай езерото.

КАКВО ДА ВИДИТЕ И КОИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ДА ПОСЕТИТЕ ЗА ЕДИН ДЕН

  • CASTELLO DI VEZIO

Ако решите да посетите Варена първото нещо което трябва да видите е замъкът Вецио. Препоръчвам ви денят ви да започне с него.Можете да се изкачите пеша с маршрут от 30-40 мин. или с кола за около 15 мин.Освен замъкът и кулата му, можете да се наслаждавате на панорамните гледки от високо които мястото ви предлага. За замъкът Вецио очаквайте отделна статия тук Castello di Vezio .

  • VISTE PANORAMICHE DI VARENNA

Какво да кажа, нямам думи гледката е безкрайна. Това са едни от най-красивите панорамни гледки които съм виждала до сега. Хоризонтът които ни предлага Варена е единствен и направените снимки са доказателство за това. Уникално!!!

  • VILLA MONASTERO

Villa Monastero е историческа резиденция с изглед към брега на езерото и със сигурност е една от основните атракции на Варена.Ние я пропуснахме заради ограниченото време с което разполагахме, но така ще имаме повод да се върнем пак.

Вилата е заобиколена от Ботаническа градина, която се простира на около 2 километра по протежение на езерото (от Варена до Фиумелат).

Комплексът предлага възможности за отдих и почивка благодарение на наличието на многобройни и редки местни и екзотични дървесни видове, достигащи до над 900 вида, които получават регионалното признание на Ботаническа градина

  • CHIESA E PIAZZA SAN GIORGIO

Сан Джорджио е енорийска църква датираща от 13-ти век и се намира на площад Сан Джорджио.Построена е върху малък храм, датиращ от 12 век, като по-късно е преработена. Църквата е преоткрита след известно възстановяване през втората половина на ХХ век. 

Особеност на Сан Джорджио която веднага хваща окото е изображението на фасадата на голям стенопис, изобразяващ Свети Кристофърпокровител на ферибота.

Chiesa di San Giorgio
  • VICOLI DELLE CONTRADE STORICHE

Варена е едно малко, китно и много уютно селище. Тесните улички, стръмните стълби и нейните цветни къщи, съществуват не само в картичките и списанията но и във вашите лични снимки. Вървейки по калдъръмените улички се пренасяш в атмосферата на Варена.

  • BAR MOLO

Когато наближите крайбрежната алея няма как да не забележите заведенията с красивите тераси с изглед към езерото.Също така не е възможно да не ви се прииска да изпиете една студена напитка в горещите летни дни.Обстановката и настроението в бар Моло е страхотна не знам дали заради красивите бели столове и маси или заради пълзящите цветя които ни заобикаляха.Препоръчвам ви бар Моло-наздраве!!!

бар Моло
  • LUNGOLAGO DI VARENNA

От тук Варена се появява в целия си блясък, от тази страна наречена- Riva Grande.Пъстрите къщи, които се изкачват на хълма и се отразяват в езерото, баровете, ресторантите, бутиците, за миг ми заприлича че съм на 5 терре. Лодките се люлеят бавно в спокойните води, а на заден план планините се издигат стръмно, което ме подготвя за следващия етап- Разходката на влюбените.

Lungolago
  • PASSERELLA DI VARENNA

Това е пешеходна пътека която свързва Варена със стария град(историческия център).Разхождайки се ще намерите няколко необикновени точки идеални за да си направите снимки на пейзажа които ни предлага езерото Комо.

Пешеходната алея представлява червена метална конструкция покрита с пълзящи растения а в основата и е фиксирана пътека с изглед към езерото. Мястото е наричано още Пътеката на влюбените, защото не е страшна и е доста романтична и приятна за вървене.

  • BOAT TOUR

Ето така може да разнообразите, като се качите на борда на моторна лодка. Мястото се намира на крайбрежната, точно преди Пътеката на влюбените. Цената варира в зависимост какъв тур предпочитате. Има разходка от 1 час, която ви води до прекрасните вили на отсрещния бряг.Цената на билета е 40€ на човек,за деца от 4-12 год. е 20€.

Другата обиколка трае 2,5 часа. Тази обиколка включва посещение на вила Балбианело.Цената на персона е -70€ и за деца от 4-12 год. -35€

  • VIDEO VARENNA
Video Varenna

BUON VIAGGIO

АКО ВИ Е ХАРЕСАЛА СТАТИЯТА МИ СПОДЕЛЕТЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s