Призраци и грандиозни гледки от замъка Вецио


Когато пристигнахме във Varenna , първата забележителност която посетихме беше замъкът Вецио които се намира в Перледо. Историческият център на Perledo е на 395 метра над Варена и е като тераса на езерото Комо. На нас ни бяха нужни около 15 минути за да достигнем местоположението с кола.

Пътят до там е стръмен, тесен и се кара бавно. Имаше няколко обратни завоя, за миг изкачването до горе ми заприлича на пистата на Monaco , където ежегодно се провежда рали състезание на Формула 1.

Когато пристигнете на местоположението-края на пътя, ще видите малък паркинг където може да оставите колата си. Ако и вие като нас сте решили да посетите мястото с кола, най-добре тръгнете рано сутрин защото местата за паркиране са ограничени и рискувате да не успеете да паркирате.

Продължаваме към замъка през Перледо, селцето в което се намира. Минаваме по калдъръмените тесни улички и каменните къщи. От време на време се отварят красиви гледки от високо. Няма как да се объркате или отклоните от пътя си, табелите които са поставени навсякъде ще ви водят.

из улиците на Перледо

Ето тук вече сме достигнали почти крайната точка, намираме се на църквата San Martino.Тя е главната църква тук, построена е в бароков стил. Пред нея има малък площад с панорамна тераса с изглед към селото.

От ляво на църквата ще видите стълби и табела за замъкът Вецио.Замъкът представлява квадратна кула, достъпна чрез малък въжен мост. Отворена е от към върха от където се показва страхотна панорамна гледка към езерото Комо. Заобиколена е от каменни стени с квадратна форма и друга частично издигната кула.

Приближаваме се към замъка със затаен дъх и в очакване да го посетим. Всеки един замък си има своя история и своя легенда. Нямам търпение да разбера малко повече за историята му и за неговата легенда която все още обитава замъка.

Когато стигнете до бара или касата за билети, следвайте калдъръмената уличка водеща до северната страна на замъка от където се отваря една от най-красивите гледки на езерото Комо. От ляво се намира стълбището което води към прекрасна буйна градина с континентална и алпийска растителност характеризираща се с кестени, лешници, борове и лилии.

вход

Призраци, грандиозни гледки и интересна история, са затворени в стените на укреплението. Произходът му остава загадка и до ден днешен а историческите източници все още не са били в състояние напълно да възстановят миналото му. Въпреки това през 1891 г. са открити някои гробници датиращи от желязната епоха, а през 1956 г. са открити мечове, каски и железни стрели с триъгълни форми.

За любителите на паранормалното този замък е идеална дестинация. Легендата от ломбардската епоха напомня за връзката на кралица Теоделинда, която иска да построй църквата Сан Мартино, ораторията на Св.Антонии и замъкът Вецио, за да остави свидетелство за вярата си в християнството.

Всъщност, на източния бряг на езерото Комо, от върха на планината някои призраци се наслаждават на пейзажа-необезпокоявани. Говори се че това укрепление е обитавано от дух на име Теоделинда която минава през коридорите на двореца и обикаля градините по време на пълнолуние. Мениджърите и до ден днешен си спомнят за историята на кралица Теоделинда и изработват позиращи скулптури покрити с марля и тебешир, направени благодарение на приноса на посетителите.

градината и нейните призраци

От няколко години замъкът Вецио е дом на тренировъчен център за нощни и дневни птици. Затова посетителите имат възможност да опознаят, оценят и подкрепят древното изкуство на соколерията, практикувана от хиляди години и наскоро се превръщат в нематериално наследство на човечеството, благодарение на ЮНЕСКО.

Човекът/Соколар

През 17-ти век кулата на замъка е била собственост на енорията на Сан Джорджо във Варена, в последствие преминава в ръцете на графовете на ривиерата, Скрандати,Сербелони и накрая на семейство Грепи ди Робилант които все още я притежава.

Сградата има типични строителни характеристики на средновековна епоха- по това време всяка община се оборудвала със крепостни стени,замъци и кули. Може да се изкачите до панорамната тераса на последното ниво за да погледнете от високо и да се насладите на пейзажа.

кулата на замъка и гледка от високо

КОГА ДА ПОСЕТИМ ЗАМЪКА

Замъкът може да бъде посещаван всеки ден от 10 до 19 часа, в зависимост от сезона.

БИЛЕТИ

Билет на човек струва -5 euro

Билет за деца от 7-12 години-2 euro

Билет за студенти и възрастни над 65 години-3 euro

BUON VIAGGIO

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s