По следите на Пинокио


Имало едно време..

Едно чо..!

Не, сгрешихте деца.

Имало едно време едно парче дърво.

Здравейте хора! Приготвила съм тази публикация за тези които обичат различните паркове с определена тема. Тематичния парк прави голямо впечатление с богата, различна и дива растителност (предимно бамбук). Тук може да откриете малки и големи статуи на тема ПИНОКИО.

Скулптора на Пинокио която ни посреща още от улицата

По никакъв начин не искам да прозвучи преувеличено и пак казвам паркът е за посетители които умеят да се наслаждават на природата и да могат да се радват на детските скулптори (на тема Пинокио).

КЪДЕ СЕ НАМИРА ПАРК ПИНОКИО

Парка се намира в региона Тоскана и в селото Collodi, Pescia.

ЦЕНА НА БИЛЕТ ЗА ВХОД

Закупихме билет ALL INCLUSIVE които включва общо посещението на три различни места. Това са:

 1. PARCO DI PINOCCHIO (MUSEO, PERCORSI AVVENTURA)
 2. GIARDINO GARZONI
 3. CASA DELLE FARFALLE
 • Билета струва 25 евро на човек.
 • За инвалиди и деца до 3 год. е безплатно.
 • За деца от 5 до 14 год. е 22 евро
вход

Карло Лоренцини или Карло Колоди

В село Колоди се ражда майката на писателят Карло Лоренцини -създателят на приказката в парка Приключенията на Пинокио. Тои прекарва в Колоди цялото си детство (при баба си и дядо си) и толкова много се задържа на село, че постепенно хората започнали да го наричат Карло Колоди. От тук ни става ясно защо брилянтният журналист и писател Лоренцини приема псевдонима си -Колоди.

Пинокио и Джепето

Тук се ражда и Паркът Пинокио, където древното селище е останало запазено както преди един век, каскада от къщи която завършва близо до вила Гарцони и нейната грандиозна градина.

Предвид цената на билета обаче е важно според мен да разберем какво да очакваме, за да решим заслужава ли си инвестицията. Затова започвам като ви казвам ясно какво няма да намерите в парка Пинокио ​​и какво ще видите тук в детайли.

КАКВО НЯМА ДА ВИДИТЕ !!!

 • Паркът не е детска площадка за атракции, от които ти се покачва адреналина.
 • Ако се очакват бързи влакчета, блестящи игри и главозамайващи звуци, разочарованието е неизбежно. Всъщност има само три истински исторически въртележки, датиращи от 50-те години.
една от въртележките
 • Дори не е място със „съвременна“ аура, това е парк който не прави нищо за да скрие възрастта си. Това е един от най-старите монументални паркове, повече от истинска детска площадка и дейностите които трябва да се правят, със сигурност не липсват.

Паркът на Пинокио ​​е място за прекарване със семейството на открито, в контакт с природата и потопен в една мечтана и приказна атмосфера от друго време. Струва ли си цялото това пътуване?

За нас отговорът несъмнено беше положителен, дори Пинокио ​​никога да не се завърне на малките екрани, той остава в сърцето на децата дори и на нас възрастните.

КАКВО МОЖЕ ДА ПРАВИТЕ В ПАРК ПИНОКИО !

 • Посетете интерактивния музей с тотеми и технологични инсталации с различни игрални станции за историята на Пинокио.
 • Разходете се по монументална пътека със скулптури и фонтани посветени на света, създадени от Колоди, както и други тематични произведения на изкуството, разпръснати из парка.
 • Качете децата си на една от 3-те въртележки от 40-те и 50-те години.
 • Забавлявайте се на приключенските дървени уреди- скрипец, люлки, пързалки и др.
 • Открийте малката пътека с механични инсталации, които разказват историята на Пинокио ​​стъпка по стъпка.
 • Куклен театър, който предлага няколко представления на ден.
 • Творческите работилници с буратино-куклите.
 • Ако имате дете над 5 години ,посетете парка за авантюри.

Музей на Пинокио

Започваме с атрактивния музей на Пинокио. Той се намира точно след входа и касата за билети в дясно. Вътре ще откриете технологични инсталации за историята на Пинокио и различни игри свързани с приказката.

музей на Пинокио

На излизане от музея се натъкваме на най-забавната и най-атрактивната зона за мен, нарисувания шах и дървените пешки, изработен така че може да стъпвате отгоре му и да местите фигурите.

игра на шах

Терасата която виждате е с изглед към част от парка,а в тревата е изобразено лице от пясък на пеещ Буратино, които огласява наоколо с песните си. По оградата на стълбите са наредени различни орнаменти изработени на ръка, свързани с тематиката на приказката.

пеещият Пинокио

По време на ваканцията ни в Тоскана, паркът Пинокио беше една от атракциите които искахме да посетим. Това е едно от тези посещения за които си спомняме с голямо удовлетворение, въпреки че четем отзиви и препоръки онлайн, които не винаги са окуражаващи и крайният резултат е че някои вземат погрешна информация а други имат прекалени очаквания.

Пикник зона

Паркът разполага с места за пикник, място за освежаване, магазин за книги и други приспособления. След излизане от музея започваме нашата обиколка в парк Пинокио. Тичайки след децата обикалящи въртележките, неочаквано на хоризонта се открива гледка към пикник зоната с дървените маси и пейки. Какво правим? Решаваме да поседнем за малко, да хапнем и да оставим децата да играят на воля. Нашата почивка продължи един час. Ха-ха-ха! Смятайте! На никои не му се става,то такава хубава сянка! Ха-ха!

Точно до зоната за пикник се намира малкия площад на мозайките. По стените му са изобразени различни цветни фигури от приказката за Буратино.

площад на мозайките

Отпочинали продължаваме нашето вълнуващо преживяване. Навлизаме все по навътре в парка и докато се оглеждахме наоколо, в даден момент осъзнаваме че се намираме в приказна градина. А тук разказите (в книгите за Пинокио) оживяват благодарение на скулпторите разказващи събитията и приключенията на героите. Ето тук на това място между бамбука и скулпторите стават невероятни снимки, а атмосферата е пресъздадена така че сякаш се намираш в самата приказка.

Парка се обикаля бавно и времето неусетно минава в правене на снимки и в очакване на следващата забавна скулптура. Аз съм привърженик на природата и на естественото израстване на трева, дървета и бамбук. А тук на това красиво за мен място всичко е в изобилие. Не липсваше дори емоцията която изпитвах.

Големият кит

Вървейки по пътеката ще срещнете големият бетонен кит които изяжда Пинокио и татко Джепето. Тои е направен по негово подобие от самата приказка. Качете се по стълбите и погледнете от високо. На снимката не се забелязва много но от време на време кита изхвърля вода.

големият кит

Лабиринта

Вече наближaваме входа на лабиринта, а там ни посреща самият Пинокио. Покани ни любезно да влезем в лабиринта, но ние най-учтиво отказахме.Ха-ха

Вътре в парка е изграден лабиринт целият покрит със зелена растителност. Казват че ако влезеш вътре се доверяваш на интуицията си, твърде възможно е обаче да се изгубиш и да не успееш да излезеш на време. А на нас не ни се рискува с малкия палавник. Хах

Зона с приключенията на Пинокио

Вървейки по калдаръмената пътека ще видите полицаят, вълкът и лисицата, приказната фея и говорещия щурец. Точно така започват приключенията на Пинокио и в книгите за деца.

Кораба на Джепето

В голяма близост до кораба ще откриете пещера, а вътре сандъци със злато (не истинско) и скелети (по подобие на човешки скелети). По скоро ми прилича на изоставена пиратска пещера. Вътре е тъмно студено и има запалени свещи навсякъде около сандъците със злато.

Парк за авантюри

На парка за авантюри се допускат деца от 5 год. на горе с височина от 1 м. до 1,5 метра. Преминава се през въжен мост над реката.

зона за забавление

Любимата игра на Пинокио

Приказните къщи

Всичко е в приказна и подобна на мечти обстановка, обгърната в зеленина. Вътре в тези приказни къщички ще откриете разнообразни кукли и пособия свързани с Пинокио и татко Джепето.

Галерия с дървени кукли

Тази невероятана галерия наредена с дървени кукли се намира точно преди изхода. Тук се намира и магазина за сувенири на тема Пинокио.

Образът на приключенията на Пинокио, ​​намират своя произход там в малкото селище Колоди, със силата която го прави универсален шедьовър.

Както споменах цената на билета включва три парка. Излизаме от парка доволни, отклоняваме се от пътя и продължаваме към Къщата на пеперудите, а тя се намира на 100м разстояние.

из улиците на Колоди

КЪЩАТА НА ПЕПЕРУДИТЕ

Това е тропическа градина с буйни растения, цветя и плодове благодарение на перфектната реконструкция. Къщата на пеперудите е обитавана от стотици пеперуди родени в тропически или екваториални райони – където пеперудите са най-големите и най-цветни.

Тук пеперудите и молците се ухажват, хранят се и се размножават в перфектен баланс с околната среда, защитени са от неприятелски насекоми и паяци благодарение на присъствието на малки птици, които се хранят с тях.

вход къщата на пеперудите

Къщата на пеперудите е построена в началото на 70-те години затова пътеката на парка е частично достъпна за инвалиди и бебешки колички.

Въпреки че постройката е обновена и алеите са много тесни ние все пак успяхме да влезем вътре с количка. На места слизахме по стълби и според моето виждане все още мястото не е напълно достъпно за инвалиди и бебешки колички.

къщата на пеперудите

Ние обиколихме набързо, защото условията за хора са неблагоприятни особено през летния сезон когато температурите навън са високи. Беше много топло, задушно и на моменти не ми достигаше въздух. Въпреки това успяхме да видим част от пеперудите и малките птички.

ПАРК ГАРЦОНИ

От тук продължаваме към парк Гарцони. Той се намира буквално зад парка на пеперудите. Дели ги само метър разстояние и една ограда със зелена растителност. Още с прекрачването на зеленината се отваря голяма панорамна гледка към парк Гарцони. За повече инфо вижте тук Storico Giardino – Parco di Pinocchio

парк Гарцони

Паркът Пинокио не е обичайното място за забавление, а вълнуващата колективна работа на велики художници, проследяващи жива приказка, която забавлява по естествен начин благодарение на красотата на изкуството и природата.

Вижте още:

Реалистичната миниатюра на Италия

Ако ви е харесала и допаднала публикацията ми последвайте бюлетина на блога!

Гласувайте в горния ляв ъгъл на публикацията!

Споделете в социалните мрежи!

Благодарим!!!
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

One thought on “По следите на Пинокио

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s