Паратико


Съществува ли място където може да видите възможно най-много места само за един ден?

-Да, съществува такова място и това е езерото Изео. Нямах си и ни най-малка представа че може да бъде възможно да посетите две или три градчета само за един ден.

Но вече за втори път се убеждавам че е възможно, първият път посетихме SULZANO и ISEO , а сега ще ви разкажа за Paratico и след това в отделна публикация за Sarnico. Това е моя гледна точка, да гледам на нещата под различен ъгъл и да пиша за всеки един град по отделно- поне за сега.

Запътили сме се към Paratico, едно от малките градчета на езерото Изео. Ако тръгвате от град Милано, хванете магистралата А4 и карайте докато не стигнете отбивката за Palazzolo. Като завиете следвайте табелите за Paratico.

Къде да паркирате?

Пристигаме в градчето и караме само направо, без да се отклоняваме, тъй като нямаме целева точка. Озоваваме се на езерото и от тук започваме да се оглеждаме за паркинг.

Уви в един момент се оказва че сме влезли в следващото градче Sarnico. Кои да знае че двете са залепени едно за друго и ги дели само един мост изграден над езерото.

-И сега какво ще правим? - Ще се връщаме ли?🤔                                       -Не няма да се връщаме, ще паркираме в Sarnico и ще се разходим пеша до Paratico.🤫🤭                                                      -Определено гледката от моста разделящ двата града си я бива. 
Lungolago di Paratico

Какво да видите

 • Bredasole

Паратико е част от 19-те общини на FRANCIACORTA, това е територия известна с производството на омонимното вино. В голяма близост до градчето се намира и винарната BREDASOLE. Там се отглеждат и след това се прибират за реколта грозде с много голямо качество Pinot Bianco и Chardonnay.

 • Lungolago Marconi

Продължаваме нашата разходка по крайбрежието на Paratico. Наслаждавахме се на красивите лебеди плуващи в езерото. Голяма атракция са и дърветата растящи във водата.

Paratico също така е една от любимите дестинации на туристите заради голямата си близост до Бреша, за летните събития които се провеждат всяка година и възможността за провеждане на разни дейности на открито.

Lungolago Marconi

Тук се отбиваме за малко да пием кафе и по една студена напитка. Все пак посетихме градчето през август, а тогава настъпват големите жеги и не е лесно да се движиш постоянно в големия пек. Избрахме най-приятното и романтично място, на първи ред до плаващите води.

-ЕХ, ВЛЮБЕНА СЪМ В ГЛЕДКАТА!!! 🥰                                                -ТУК МОГА ДА СТОЯ С ЧАСОВЕ 😎
Lungolago Marconi

След около 40 минутен престой сме се запътили към металните букви на малкия град които са разположени на крайбрежната алея „Markoni“. По алеята се натъкваме на десетки сергии намиращи се там.

В социалните мрежи съм чела че Паратико е майката на нощния живот. Но няма как да разберем това като сме на посещение през деня. В нашата екскурзия за един ден включваме и престой за студена напитка и след това престой за обяд и нямаме време да дочакаме вечерта за да се уверим в това.

Въпреки това градчето не е толкова голямо и имаме достатъчно време за всичко. Дори имаме време да посетим и отсрещния Сарнико.

Lungolago Marconi
 • Torre Lantieri

Замъкът е посветен на S. Borromeo и се намира точно на хълма, високо над езерото. Съществува от 14/ти век и е много интересна атракция за посещение, най-вече заради панорамата която ни предоставя.

Оказа се че освен красивата панорама, на приземния си етаж кулата има квадрисфера, проектираща изображения и кадри от система от светлини и огледала.

 • Lettere di metallo con HASHTAG

В Paratico освен разходка край езерото няма какво толкова да се прави и види, предлагам ви да откриете металните букви. Тук на това място освен красивия пейзаж, стават уникални снимки.

 • Parco delle Erbe Danzanti

В голяма близост до буквите се намира и един малък, красив и много оживен парк. Казвам оживен защото постоянно е с посетители наоколо и почти не успяваш да заснемеш най-красивия кадър без хора на него.

Можете да се възползвате от поставените пейки гледащи към езерото или да поседите на сянка под лозниците.

Parco delle Erbe Danzanti
Parco delle Erbe Danzanti
Parco delle Erbe Danzanti
 • Bosco dei Taxodi

Това е най-новата атракция на града парк Bosco dei Taxodi, натурален оазис от около 20 хиляди квадратни метра площ, отворен за посетители през лятото на 2020 година. Които желае може да го посети.

 • Dove mangiare

В града има голям избор за това -“Къде може да хапнете„? или -“Къде може да пиете кафе„? На крайбрежната има поне 10 заведения едно до друго, но аз ви препоръчвам „La Stazione“, това е ресторант/пицария.

Мястото се намира точно на крайбрежната алея, с голяма тераса над езерото. Освен че пиците които поръчахме бяха много вкусни, персоналът също беше достатъчно учтив. А сянката която заведението предлага е уникална и е с естествена растителност.

Не знам как е на по вътрешните маси, но ние имахме късмет да намерим свободно място точно до оградата, отново на първа линия до езерото. Уникално и много романтично, особено за двама влюбени.

Не се колебайте, цялото меню е на достъпни цени!

Надявам се публикацията ви е допаднала и снимките са ви харесали. Ако имате някакви въпроси може да се свържете с мен на посочения адрес: mytraveladventuress@gmail.com

BUON VIAGGIO

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s