Коледа


Български традиции и обичаи

Кои традиции задължително да спазваме, за да запазим коледния дух ???

Не бива да забравяме че Коледата по света не е еднаква. Във всяка една точка по света съществуват различни обичай и традиций. В навечерието на Коледа у нас, е задължително всички помещения в дома да се прекадят с тамян, за здраве и късмет на всички членове от семейството.

Паричката в питката на Бъдни вечер е задължителна и гарантира на човека в чието парче се падне, богатство през цялата година. В някои краища на България в погачата се слага и бобено зърно за късмет и дрянова клонка за здраве.

Едно от най-важните неща които трябва да направите в навечерието на коледа е да украсите трапезната маса по най-добрия начин. Когато масата е добре украсена и настроението се увеличава.

трапезната маса

Всяко едно българско семейство празнува и почита християнският празник –Бъдни Вечер.Събрани около трапезата на Бъдни Вечер и в очакване на най-любимият ми празник-Коледа и Рождество Христово. Той е един от най-светлите празници които честваме всяка година.

  • Коледната украса

Всички знаем че преди и по време на Коледа,всеки един дом трябва да бъде украсен с коледна украса. Най-важната украса и символ на този празник е коледното дърво или така наречената елха. Членовете на семейството в наши дни си правят най-страхотните снимки до нея за да останат за спомен.

снимка до елхата

Освен коледното дърво се украсява и с коледни кукли на дядо коледа,разни еленчета,снежанки,топки,герлянди и цветя.В наше време има много голям избор на играчки (стъклени, дървени, пластмасови, от стенеопор и картон).

коледно дърво

Не трябва да пропускаме Коледа и нейните традиций, а и малките сладури се радват безрезервно. Още една много важна стъпка, не забравяйте да сложите подаръци под елхата. На сутринта на 25 декември всяко едно дете по целия свят ще очаква подаръка си оставен от белобрадия старец.

  • Трапезата

Трапезата на Коледа е изключително богата и пищна за разлика от трапезаата на Бъдни Вечер. Сервират се различни месни ястия,предястия,десерти,различни видове салати,турший или пълнена пуйка със зеле.

Повече за десерти и сладкиши виж тук: https://www.instagram.com/decorazionecreativita/

  • Коледен бъдник

Коледния бъдник представлява шоколадово руло с крем, измазано с шоколад, наподобявайки шарка на дърво.Френските сладкари са съхранили традицията и днес, като са пресъздали Коледното пънче под формата на десерт, т.нар. Bûche de Noël.Изключително вкусно руло, което ще впечатли и най-претенциозния вкус.

Виж още тук: https://www.facebook.com/groups/848096015612877

  • Коледуването -в ноща на Бъдни вечер срещу коледа

В ноща преди Коледа тръгват коледарите.Традицията гласи че коледарите са само от мъжки род, които са готови вече да се задомят. Те обикалят домовете на роднини, съседи и накрая обикалят цялото село.Това ходене се нарича –Коледуване.Всяко коледарче носи дрянова пръчка, а поверието гласи че коледарите са предвестници на коледарниците.

Всяка една домакиня рано сутрин приготвя за тях –колачета или така наречените гевреци,а коледарите изпяват песни за всеки един член от семейството поотделно, като се започва от най-възрастния.Песните са за здраве и дълъг живот,късмет,здраве и благополучие.А накрая стопаните ги награждават като им даряват гевреци,дребни пари,месо,сланина,брашно,боб и вино.

  • Коледни пожелания за семейството

Както знаете всеки празник си има неговите пожелания. Когато се събудите на 25 декември, освен да получите вашите подаръци, ще получите и коледно пожелание, написано на картичка или на самият подарък.

Пожелавам ви една успешна и късметлийска нова година !!!

Ако ви е допаднала публикацията ми гласувайте в горния ляв ъгъл с бутон Rate или се абонирайте по електронната си поща.

Очаквайте още публикации за българските традиций и обичай.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s